De ce Spinal Mouse ® ?

Coloana vertebrala este elementul esential de mentinere al corpului. Ea dispune de un grad mare de mobilitate ce intereseaza articulatiile intervertebrale, avand amplitudine variabila de la regiune la regiune.

Curburile coloanei vertebrale au aparut ca o adaptare la ortostatism. Curbura toracala o gasim la nou-nascut, curbura cervicala apare cînd copilul ia pozitia sezînd, iar cea lombara odata cu mersul. Atitudinea corecta a corpului este un semn al echilibrului fizic si psihic, consecinta a dezvoltarii normale si armonioase a corpului.

Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, luand forma literei “C”, urmata uneori de o modificare compensatorie aparuta in zona urmatoare, realizand litera “S”. Aceasta deformare, observata mai bine din spatele persoanei sau din fata, se manifesta spre dreapta sau spre stanga, in functie de greselile de pozitie ale coloanei.

Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei.

Cifoscolioza este o deviatie dubla a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioara si curbura laterala.

Lordoza este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara, dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau atunci cand devine foarte accentuata.

Netratate, in timp, aceste afectiuni se pot permanentiza, iar in momentul in care persoana incearca sa adopte o pozitie corecta, se declanseaza durerile de spate.

In 80% dintre cazuri, cauza aparitiei scoliozei nu este cunoscuta (scolioza idiopatica). Scolioza apare de obicei in copilarie sau in adolescenta si este asociata cu factori congenitali, cum ar fi spina bifida, cu factori genetici sau anumiti factori locali, ca durerea sau spasmul muscular, cu afectiuni musculare sau nervoase ori cu inegalitatea membrelor inferioare.

Pozitia incorecta a copilului pe scaun inca din primii ani de viata, la masa, acasa si apoi la gradinita, la scoala, la birou sau in banca, purtarea incorecta a ghiozdanului pot genera in timp o parte dintre aceste deformari nedorite.

Cresterea brusca in inaltime, evitarea practicarii regulate a sportului care intareste musculatura spatelui sau neglijarea kinetoterapiei in cazul in care boala s-a instalat, contribuie la accentuarea deformarii coloanei.

Exista si alte cauze care pot determina devierile coloanei, cum sunt: deficitul de vitamina D (rahitismul), miopia, modificari ale auzului, care obliga copilul sa ia atitudini asimetrice sau incorecte pentru a corecta defectul in detrimentul pozitiei normale a corpului. Aceste boli trebuie identificate la timp, printr-un control de specialitate, si tratate.

Modificarile coloanei conduc, in timp, la alterarea activitatii intregului aparat locomotor, a miscarilor respiratorii, care vor conduce la modificari ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos. Functia cordului este influentata negativ de modificarile coloanei si ale cutiei toracice in cazul scoliozelor si ale sternului infundat din cauza rahitismului. Activitatea si dezvoltarea organelor interne sunt modificate. Si nu in ultimul rand, este afectata imaginea de sine a adolescentului, care creste brusc in inaltime, dar desirat si stramb.

Daca observati modificari ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze) sau ale membrelor inferioare (genunchi in “X”, picior plat – platfus), adresati-va specialistului. La copilul cu scolioza, un umar, un omoplat, coastele dintr-o parte sau un sold pot parea mai inalte decat celelalte, iar capul nu are pozitie centrala.

Atentie: scolioza nu doare! Copilul cifotic are pozitia capului si jumatatea superioara a trunchiului mult aplecate in fata, manifestand si o proeminenta a bazinului. Toate aceste modificari trebuie comunicate specialistului.

Educarea copilului pentru a avea o pozitie corecta pe scaun, in banca, la masa sau in fata calculatorului – acasa sau la scoala – trebuie corelata si cu o inaltime adecvata a scaunului, a biroului si cu asigurarea corespunzatoare a sursei de lumina, astfel incat copilul sa nu se aplece asupra mesei, ci sa aiba spatele drept. Pozitia corecta este cu picioarele sub scaun si spatele drept, lipit de banca. Ghiozdanul sau rucsacul va fi purtat alternativ in maini sau pe spate, avantajand pozitia corecta a spatelui. Pentru intarirea musculaturii coloanei vertebrale este bine ca fiecare copil sa practice un sport (inotul, atletismul) inca din perioada prescolara si nu este indicat ca un parinte sa caute a-l scuti pe copilul sanatos de orele de educatie fizica.

Un numar insemnat de copii si tineri cu afectiuni ale coloanei vertebrale se adreseaza centrului nostru BowenCenter.ro, pentru remedierea disconfortului cauzat de aceste deformari.

Recomandam evaluarea posturii si mobilitatii coloanei vertebrale folosind Spinal Mouse ®, deoarece consideram ca este mai inteligent a preintampina, a preveni decat a trata cand este prea tarziu.

Powered by WordPress